Egyptology Seminar

Σεμινάριο Αιγυπτιολογίας

Αλίκη Μαραβέλια

Έναρξη στις 6 Μαρτίου και για 20 εβδομάδες, 20 δίωρα μαθήματα

Κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην έδρα της Εταιρείας (Λητούς 1, Μαρούσι)

 

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας.

 

Ι. Περίληψη

Tο Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας και το Σπίτι του Αρχαιολόγου συνδιοργανώνουν ένα συναρπαστικό Σεμινάριο για τον αιγυπτιακό πολιτισμό, ένα ταξίδι γνώσεων και αρχαιοφιλίας που θα οδηγήσει τα συμμετέχοντα άτομα σταδιακά στην προσέγγιση του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που κυριολεκτικά «μαγεύει». Το Σεμινάριο, που από το 2012 (χρονιά που ξεκίνησε πειραματικώς στην Βιβλιοθήκη της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών) και έως σήμερα παρακολουθήθηκε από εκατοντάδες σπουδαστές και σπουδάστριες, περιλαμβάνει 20 πλήρη δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα, με σύγχρονα διαδραστικά οπτικοακουστικά μέσα. Αυτήν την ακαδημαϊκή χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι του Αρχαιολόγου (στο κέντρο του Αμαρουσίου, πλησίον του σταθμού του ΗΣΑΠ) και θα ξεκινήσει στις 6 Μαρτίου 2019.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να «μυηθούν» από μία πεπειραμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη Αιγυπτιολόγο στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και ιδίως στην ιερογλυφική γραφή, να γνωρίσουν την ιστορία, την τέχνη, τη θρησκεία, τη μουσική, την Επιστήμη (Βοτανική, Αρχιτεκτονική, Ιατρική, Ταριχευτική, Μαθηματικά, Αστρονομία) των αρχαίων Αιγυπτίων. Έμφαση επίσης θα δοθεί στην κατασκευή των μεγάλων πυραμίδων. Το Σεμινάριο απευθύνεται τόσο σε φοιτητές Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Θεολογίας ή Θετικών Επιστημών, όσο και στο ευρύτερο κοινό, σε «υποψιασμένους» ανθρώπους που αγαπούν και ενδιαφέρονται, εν γένει για την Αρχαιότητα, και για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Στο Σεμινάριο θα διδάξει η Κα Αλίκη Μαραβέλια (Διδάκτωρ Αστρονομίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διδάκτωρ Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges, Καθηγήτρια της Αιγυπτιολογίας στο Λαϊκό πανεπιστήμιο Αθηνών, πρ. Ερευνήτρια του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών).  

 

ΙΙ. ΔΟΜΗ

1Μάθημα: Εισαγωγικά, το Ε.Ι.Α., σκοπός και περιεχόμενο του Σεμιναρίου, γνωριμία, προβολή ειδικής ταινίας (30 λεπτών) για την Αίγυπτο και τον Τουταγχαμών.

2Μάθημα: Εισαγωγή στην Αιγυπτιολογία και στους κλάδους της, η Γεωγραφία της Αιγύπτου, η θρησκευτικότητα των Αιγυπτίων και προβολή σύντομης ταινίας για τα αιγυπτιακά μνημεία.

3Μάθημα: Εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή Ιστορία και Ιστοριογραφία, πανόραμα της ιστορίας και των 30 Δυναστειών. Προβολή σύντομης ταινίας για την μάχη της Καδεσσίας ως case study.

4Μάθημα: Εισαγωγή στην αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα και γραφή.

5Μάθημα: Γραμματική 1. [Σημείωση: Έκαστο μάθημα γραμματικής συνοδεύεται από πολλά παραδείγματα επιγραφικής, αναγνώσεως επιγραφών, ασκήσεις, κ.λπ.]

6Μάθημα: Γραμματική 2.

7Μάθημα: Η τέχνη της αρχαίας Αιγύπτου, εκτεταμένη εισαγωγή με πολλά παραδείγματα.

8Μάθημα: Γραμματική 3.

9Μάθημα: Γραμματική 4.

10Μάθημα: Η αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία, το πάνθεον σε σχέση με την μονάδα, σχέσεις με τον Χριστιανισμό, κ.λπ.

11Μάθημα: Γραμματική 5.

12Μάθημα: Γραμματική 6.

13Μάθημα: Εισαγωγή στην βοτανική των αρχαίων Αιγυπτίων, φυτά, άνθη, θυμιάματα στην λατρεία, το κύφι, κ.ά. 20 λεπτά περ. επίδειξη διαδραστικού προγράμματος με αρχαία αιγυπτιακά δένδρα, φυτά, πτηνά και ζώα.

14Μάθημα: Γραμματική 7.

15Μάθημα: Η μουσική των αρχαίων Αιγυπτίων, η κοπτική μουσική, συγκρίσεις, ειδική ταινία (περ. 10 λεπτών) για την ανακατασκευή πνευστών, βάσει παραστάσεων και ακούσματα τόσο φαραωνικής όσο και κοπτικής μουσικής.

16Μάθημα: Ο θεσμός της Βασιλείας στην αρχαία Αίγυπτο και το φαραωνικό πρωτόκολλο.

17Μάθημα: Ιατρική στην αρχαία Αίγυπτο, Χειρουργική, φάρμακα, θεραπείες. Προβολή ειδικής ταινίας για τα αίτια θανάτου και την μη επεμβατική μελέτη της σορού του Τουταγχαμών μέσω αξονικής τομογραφίας.

18Μάθημα: Η Επωδός Προσφοράς, ταφικά έθιμα και οι επικήδειες μέριμνες στην αρχαία Αίγυπτο.

19Μάθημα: Οι μεγάλες πυραμίδες της Αιγύπτου, κατασκευή, προσανατολισμοί, κ.λπ.

20Μάθημα: Η μαγεία στην αρχαία Αίγυπτο.

 

ΙΙΙ. Σύντομο Βιογραφικό

Η Αλίκη Μαραβέλια είναι Διδάκτωρ Αστρονομίας του Ε.Κ.Π.Α. και Διδάκτωρ Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges (Γαλλία). Είναι Καθηγήτρια Αιγυπτιολογίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Επιστημονική Συνεργάτις του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών. Έχει δημοσιεύσει άνω των 110 εργασιών, άρθρων και βιβλίων. Το 2011 ίδρυσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας, του οποίου και είναι Πρόεδρος. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ασχολείται με Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχετικά με την Αιγυπτιολογία, την Αρχαιολογία, την Ιστορία, την Αρχαιοανθρωπολογία και την Αρχαιοαστρονομία.

 

ΙV. Ενδεικτική Βιβλιογραφία

 • BMD 1996= Shaw, I. & Nicholson, P. (eds). 1996. British Museum Dictionary of Ancient Egypt, London (AUC Press).
 • Faulkner, R. O. 1991. A Concise Dictionary of Middle Egyptian, Oxford (Griffith Institute, Ashmolean Museum).
 • Gardiner, A. H. 1964. Egypt of the Pharaohs, London (Oxford University Press).
 • Gardiner, A. H. 1988. Egyptian Grammar: Being an Introduction to the Study of Hieroglyphs, Oxford (Griffith Institute, Ashmolean Museum).
 • Hornung, E. 1967. Einführung in die Ägyptologie, Darmstadt.
 • Hornung, E. 1996. Conceptions of God in Ancient Egypt: The One and the Many, Ithaca & New York (Cornell University Press).
 • Hornung, E. 1999. The Ancient Egyptian Books of the Afterlife, Ithaca & London (Cornell University Press).
 • Kemp, B. J. 2000. Ancient Egypt: Anatomy of a Civilization, London (Routledge).
 • Lurker, M. 1986. The Gods & Symbols of Ancient Egypt: An Illustrated Dictionary, London (Thames & Hudson).
 • Maravelia, A.–A. 2002. “Ὅτι πλεῖστα θωμάσια <Αἴγυπτος> ἔχει καὶ ἔργα λόγου μέζω παρέχεται πρὸς πᾶσαν χώρην ... Egyptian Collections in Hellenic Museums: A Brief History and Some Pieces”, στο Ancient Egypt and Antique Europe: Two Parts of the Mediterranean World: Papers from a Session, held at the European Association of Archaeologists 7th Annual Meeting in Esslingen 2001 (Maravelia, A.–A., ed.), Oxford (Archaeopress / BAR International Series 1052), 15-29.
 • Mαραβέλια, Α.–Α. 2003. Ἡ μαγεία στὴν ἀρχαία Αἴγυπτο: Μεταφυσικὴ πεμπτουσία τῆς χώρας τῶν θεῶν, Ἀθήνα (Ἰάμβλιχος).
 • Mαραβέλια, Α.–Α. 2003. “Xρονολογικὸ μνημόνιο τῆς ἀρχαίας αἰγυπτιακῆς ἱστορίας καὶ τῶν φαραωνικῶν δυναστειῶν / Ἡ περίπτωση τοῦ φλαμινιανοῦ ὀβελίσκου”, Παρνασσός 45, 201-236.
 • Menu, B. 1989. Petit lexique de l’égyptien hiéroglyphique, à l’usage des débutants, Paris (Geuthner).
 • Menu, B. 1993. Petite grammaire de l’égyptien hiéroglyphique, à l’usage des débutants, Paris (Geuthner).
 • Quirke, S., 1990. Who were the Pharaohs?, London (BMP).
 • Reeves, N., 1990. The Complete Tutankhamun, London (Thames & Hudson).
 • Sauneron, S. 2000. The Priests of Ancient Egypt, Ithaca–London (Cornell University Press).
 • Wilkinson, R. H. 1992. Reading Egyptian Art: A Hieroglyphic Guide to Ancient Egyptian Painting and Sculpture, London (Thames & Hudson).
 • Wilkinson, R. H. 1994. Symbol and Magic in Egyptian Art, London (Thames & Hudson).
 • Wilkinson, R. H. 2007. The Complete Gods & Goddesses of Ancient Egypt, London (AUC Press).

 

V. Πληροφορίες

Έναρξη: 6 Μαρτίου 2019

Τόπος/Χρόνος: Λητούς 1, Μαρούσι, κάθε Τετάρτη, 16:00-18:00

Περιορισμένος αριθμός θέσεων για αυστηρώς ολιγομελή επίλεκτα τμήματα. Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας (FCE) και η αποστολή σύντομου βιογραφικού και των λόγων για τους οποίους θέλετε να παρακολουθήσετε το Σεμινάριο στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, μαζί με τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για άμεση επικοινωνία σχετικά με τις λεπτομέρειες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το κόστος καλέστε στο: 6981191480 [MONON 15:00-18:00]

Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας

 & http://hiegaker.wordpress.com

https://www.facebook.com/Hellenic-Institute-of-Egyptology-474773969572209/

Σπίτι του Αρχαιολόγου

 

Τηλ. 2106149103

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech